Berekeningen

Boomniveau

Bosbot metdik berekent de boominhoud van een gegeven boom aan de hand van de boominhoudsfuncties van E.J. Dik (1996) [1] . Ook wel de Methode Dik genoemd. Met behulp van de boomsoort, de diameter op 1,30 meter hoogte en de boomhoogte kan het spilhoutvolume, het werkhoutvolume en het verloop worden berekend. Voor wie meer wil weten over houtmeten en deze methode is richtlijnen voor het meten van inlands rondhout ten behoeve van de verkoop een aanrader [2]. Ook het Vlaamse boekje meten van bomen en bossen is een mooie inleiding.

Gebruik

Bosbot Metdik berekent lopend het spilhoutvolume en het werkhoutvolume van een boom, wanneer één van de variabelen gewijzigd wordt. De boomsoort kan worden geselecteerd in de selectie-lijst bovenaan. De lijst bevat alle boomsoorten waarvan voor methode Dik variabelen beschikbaar zijn.

De diameter op borsthoogte (DBH) kan worden aangepast door met het bolletje onder diameter borsthoogte in centimeter horizontaal te verschuiven. De maximumwaarde is 60 centimeter. De hoogte kan worden aangepast door met het bolletje onder hoogte in meter horizontaal te verschuiven. De maximumwaarde is 40 meter.

Het berekende spilhoutvolume is de totale staminhoud in kubieke meters, van stamvoet tot boomtop. Het berekende werkhoutvolume is de staminhoud in kubieke meters die verwerkt kan worden. Deze is gebaseerd op een aftopdiameter van 10cm en een stobbehoogte van 10cm.

_images/bosbot_boom.jpeg

Opstandsniveau

Onder opstand kan het opstandsvolume bepaald worden door het invoeren van grondvlak, boomhoogte en vormgetal of door het boomvolume te vermenigvuldigen met het boomvolume. worden met het stamtal per hectare en de oppervlakte van de opstand.

Volumebepaling met behulp van het Grondvlak

Met behulp van bijvoorbeeld een Dendrometer of Bitterlich-glaasje kan het grondvlak van een bepaalde plek in het bos snel geschat worden. Door het grondvlak, de gemiddelde boomhoogte en het vormgetal(correctie voor het verloop van de stam) in te voeren wordt het volume berekend.

Volumebepaling met behulp van het Stamtal

Het stamtal is het aantal bomen per hectare. Het aantal stuks moet direct ingevoerd worden.

Schatten van het stamtal kan eenvoudig door de afstand tussen de bomen te schatten of af te passen. 100 delen door de afstand levert het aantal bomen per 100 meter. Dit aantal in het kwadraat is het stamtal. Bij een toekomstbomendunning kan het stamtal van de dunning geschat worden door het aantal toekomstbomen te vermenigvuldigen met het aantal dunningsbomen per toekomstboom.

Oppervlakte

Door de oppervlakte in hectares in te vullen kan Bosbot metdik ook de gegevens voor de hele opstand berekenen.

Bijgroei

Bosbot Metdik berekent de bijgroei van een boom aan de hand van de formule van Schneider (1). Hiermee wordt de aanwas als procentueel aandeel van het volume berekend.

(1)\[Pv = 200b/md\]

Bosbot Metdik gebruikt de vereenvoudigde formule van Schneider (2) voor alle berekeningen.

(2)\[Pv = 400/md\]
Pv  Procentuele volumeaanwas
b   Constante voor het vereffenen van de hoogtebijgroei
    grove den       2,2
    Japanse lariks  2,5
    douglas         2,5
m   Het aantal jaarringen per centimeter

Het berekende spilhout- en werkhoutvolume wordt gebruikt om de bijgroei in kubieke meters uit te rekenen. Met behulp van het stamtal en de oppervlakte dat is opgegeven bij opstand, wordt de bijgroei op opstandsniveau berekend.

Voetnoten